Не е тайна, че хормоналните промени в тялото на жената

...
 
Не е тайна, че хормоналните промени в тялото на жената
Коментари Харесай

Как да отслабнете според месечния цикъл: най-естествената диета, която работи

 

Не е загадка, че хормоналните промени в тялото на дамата директно въздействат на здравето и хубостта й, в това число и на фигурата. В нашия материал ви описваме по какъв начин да поддържате идеалното му положение, като се фокусираме върху вашия менструален цикъл.

Менструалният цикъл е постоянна естествена смяна, която настава в женското тяло заради съмнения в равнищата на хормоните, които вършат бременността допустима. Менструалният цикъл се състои от 3 етапи, всяка от които има свои лични характерности. Ако ги вземете поради при построяването на ежедневната си диета, имате всички шансове освен да поддържате фигурата си в добра форма, само че и доста да подобрите нейното положение. Заедно с Наталия Ковалева,  ендокринолог на мрежата от центрове за репродукция и генетика на Nova Clinic, разбираме всички тънкости по въпроса.

 

Фоликуларна (менструална) фаза

Средно продължава 14 дни (от 7 до 22) и продължава до узряването на доминантния фоликул. През този интервал дамата усеща прилив на мощ и сила. Това е най-хубавото време за гладни дни. През този интервал непотребната междуклетъчна течност се отделя от тялото и равнището на естрогена се покачва, стимулирайки окислителните процеси в мастната тъкан. Точно в този миг би трябвало да започнете да отслабвате.

 

Овулаторна (пролиферативна) фаза

Продължава почти 7-10 дни. Докато продължавате да работите за намаляване, се придържайте към правилата на частичното хранене. Също по този начин, не забравяйте за физическата интензивност. Важно е да се следи сърдечната периодичност по време на подготовка да не надвишава 130-150 удара в минута (в взаимозависимост от възрастта). Този режим ви разрешава да постигнете оптимални резултати.

 

Лутеална (секреторна) фаза

Продължава почти 10-12 дни. За една жена това е най-трудният интервал, защото под въздействието на прогестерона, естрадиола и андрогените апетитът се усилва доста (и нормално сме изкушени от солено, сладко и тестено). Това се дължи на неналичието на естрогени в кръвта, които способстват за производството на хормони на щастието.

През този интервал, в случай че желаете да отслабнете, се предлага да намалите оптимално използването на мазни храни и е най-добре изцяло да ги изоставите. По-добре е да се храните постоянно (на всеки 2-3 часа), само че с дребни порции. Изберете храни с най-нисък гликемичен показател, само че с най-голямо количество фибри. Препоръчва се:

Нискомаслени сортове месо, птици и риба;

Морски блага (по-специално калмари, октопод);

Зеленчуци под формата на гарнитури (например тиквички, броколи) и салати, подправени с растително масло;

Трици;

Плодове (най-добре да се употребяват сутрин).

Ако не приказваме за интензивно намаляване, можете да ядете ядки (например орехи и кедрови ядки). Опитайте се да избягвате да пиете алкохол, огромни количества кафе и мощен чай, защото тези питиета способстват за задържане на течности и утежняване на признаците на Постановление на Министерски съвет

В умозаключение подчертаваме, че вярното фракционно хранене постоянно е крайъгълният камък. Ако не можете сами да намалите тежестта си, ви съветваме да се свържете със експерт, с цел да изключите хормоналните нарушавания в организма.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР